2013. augusztus 8., csütörtök

A patkány bogár - Volkswagen Kaffer 1966


Gyomaendrőd egy Békés megyei városka. Több dologról ismerheti az ember. A Körös partról, a gyógyfürdőről, vagy épp az évente megrendezett Nemzetközi VW Bogár találkozóról. A helyi lakosok között így népszerű egyaránt a horgászat, a fürdőzés, és nem idegen nekik a 4 hengeres boxer sem. Egyik ottani barátom ez utóbbi mellett tette le a voksát, két éve beújított egy '66-os Kafer-t.


Az autót mindössze 70-ezer forintért sikerült beszerezni, adtak hozzá egy extra motort és még pár alkatrészt. Nem volt túl rózsás állapotban a gép, a forgalmi is lejárt rég... Szóval a kis Bogarat gatyába kellett rázni, de egy újdonsült autószerelőnek ez nem jelenthetett problémát, Ádám új életet lehelt a Volkswagen-be.
Ilyen volt...
Aztán eltelt két év, és jó pár centi. A kis Bogárból egy igazi állat lett, vagyis egy patkány. A Beetle műszakilag ugyan rendbe lett hozva, de kívülről maradt a bemattult, itt-ott kopott narancs fényezés, a rozsdafoltok a króm részeken. Viszont porig lett ültetve az autó (3,3 centi az úttól, az nem semmi!), egy jó kis Rat style gép lett faragva a már-már pusztulásra ítélt Volkswagen-ből. És ez jól is van így, nem kell mindent visszaállítani a gyári állapotba. 21,5 millió Bogár gördült le a futószalagról 1938 és 2003 között, maradt belőle elég, kell ilyen is. De még mennyire, hogy kell!
... és ilyen lett.
Ha már úgy alakult, hogy le kellett mennünk vidékre, gondoltam le kéne megint fotózni a már átalakított autót. A véletlen úgy hozta ki, hogy egy nap híján pont 2 évvel azelőtt, ugyanott fotóztam a kocsit először.
Új kipufogókat is kapott a Bogár, jól mutatnak, illenek az összképbe.

Egy öreg autó mindig okozhat meglepetéseket. Ez alól eme példány sem kivétel. Egy téli napon úgy döntött a motor, hogy kigyullad. Az égés nyomai most is láthatóak, oda lett a kockás versenyzászló mintázat is. Nagy kár érte, mert nagyon jól nézett ki!
Air cooled.
 Égési sérülés a motorháztetőn. Pedomaci befigyel.

Megharapta a ló!
 A gátas fotózás után még kivitettem magam a srácokkal az állomásra. Illetve kivittem magam. Jó kis élmény volt vezetni, a Bogarazás is egy életérzés. A "Hadd lássam, hogy indítod be!" mondat rögtön értelmét nyerte, mikor beülve elfordítottam a slusszkulcsot. Nem történt semmi. Hát, ennyire béna csak nem lehetek. Aztán kicsit jobban szemügyre véve a dolgot rögtön kiderült a turpisság. A képen látható.
Miután sikeresen felhördült mögöttünk a boxer, két gázfröccsöt követően (csak az élvezkedés kedvéért) indultam is. A váltó kicsit az általam megszokottnál nagyobb úton járt, és az úttest minden egyes hibáját a hátsónkban éreztük, kőkeményen büntetett minket a Beetle, mikor sikerült elcsípni 1-1 kisebb huplit vagy kátyút. Ez így nem hangzik túl vonzónak, de őszintén? Nagyon élveztem! Egy élmény volt menni a kis patkánnyal, úgy jó, ahogy van.
Füzestuning autókiállítás, Rat kategória - I. hely.
 
Élmény volt ez a Bogarazás, köszönet Ádámnak a lehetőségért, és sok sikert a szeptemberi műszakihoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése